DuCoop start vacuumsysteem in stadsgebouw 'Melopee'

Fotostadsgebouw2

Voor het eerst worden in Vlaanderen toiletten aangesloten op een vacuümrioolnet: een onderdruksysteem collecteert het afvalwater in een centrale waterzuivering. Daarbij wordt tot 90% minder spoelwater verbruikt dan in traditionele rioolsystemen.

Gisteren opende Farys de wijksporthal in het stadsgebouw 'Melopee' aan de Gentse woonwijk Nieuwe Dokken. Het is samen met de kindercrèche van Stad Gent één van de eerste gebouwen die door de duurzaamheidscoöperatie DuCoop zijn gekoppeld aan het innovatieve waterzuiveringssysteem ‘ZAWENT’ (Zero AfvalWater met Energie en Nutriënten Terugwinning). Dit systeem sluit door middel van een aantal nieuwe technologieën de kringlopen van energie, grondstoffen en water binnen de wijk. Daarbij realiseerde DuCoop in samenwerking met het Duitse bedrijf Roediger/ Aqseptence ook een primeur voor Vlaanderen. Voor het eerst worden toiletten aangesloten op een vacuümrioolnet: een onderdruksysteem collecteert het afvalwater in een centrale waterzuivering. Uniek is dat bij dit systeem tot 90% minder spoelwater wordt gebruikt dan bij conventionele toiletten.

Het stadsgebouw en de sporthal zijn maar een eerste fase van gebruikers die aan dit ‘ZAWENT’-systeem worden aangesloten. Begin volgend jaar worden de eerste 90 woningen in de wijk bewoond en start de ruwbouw voor een volgende fase van 120 woningen. Tegen 2024 worden tot 400 appartementen ontwikkeld in deze duurzame woonwijk, goed voor een 1200 inwonersequivalenten. Al het afvalwater van deze bewoners, zo’n 30.000m³ per jaar, wordt gezuiverd voor hergebruik. Daarnaast zal DuCoop ook ca. 2.500 MWh restwarmte recupereren via een lokaal wijkwarmtenet.