RENergetic [november 2020 - april 2024]

Het RENergetic project (https://www.renergetic.eu) is een onderzoeksproject dat deel uitmaakt van het Europese Horizon 2020 programma. In het project staan 'Energy Islands', plaatsen waar lokaal energie opgewekt en gebruikt wordt centraal. Samen met partners uit Spanje, Italië, Duitsland, Oostenrijk en Polen is CEIP, als initiatiefnemer en aandeelhouder van DuCoop, betrokken bij de ontwikkeling van innovatieve technologieën, die in De Nieuwe Dokken uitgetest worden.

Voorbeelden van zo'n innovaties zijn het toepassen van vraagsturing om het aandeel duurzame energie in het warmtenet te verhogen. Zo werd in de winter van 2021-2022 uitgetest of het aanpassen van de thermostaatsinstellingen van bewoners de mogelijkheid geeft om de piek in warmtevraag die we 's ochtends zien af te vlakken. Daaruit hebben we geleerd dat we inderdaad de piek in warmtevraag kunnen beïnvloeden, maar ook dat het aanpassen van thermostaatinstellingen soms voor verwarring zorgt bij bewoners.

In de winter van 2022-2023 probeerden we opnieuw, dit keer door het temperatuursetpunt van de vloerverwarming te laten afhangen van de beschikbaarheid van industriële restwarmte of van de totale warmtevraag op een bepaald moment. De resultaten van dit experiment zijn nog niet volledig geanalyseerd, maar op basis van resultaten van andere cases zijn we hoopvol!

In de zomer van 2023 wordt een test uitgerold in verband met de laadpalen: met behulp van een suggestiebord en een aantal achterliggende algoritmes wordt, in de parkeergarage onder Faar en Dek, op elk moment een suggestie gegeven over de duurzaamheid van een oplaadsessie. Op basis van deze suggestie kunnen gebruikers van de laadpalen dan beslissen om al dan niet nu of later hun wagen op te laden. Meer info kan je nog vinden in deze flyer.