Warmtenet en verwarming
Warmte in De Nieuwe Dokken wordt verdeeld via een warmtenet: een net van leidingen waardoor warm water tot in de individuele woningen wordt gebracht, om die warmte daar over te dragen naar de vloerverwarming en het sanitair warm water. Een systeem dat in België niet zo ingeburgerd is, dus dat wel wat uitleg kan gebruiken. Deze uitleg vindt je hier!
Het warmtenet
DuCoop is eigenaar van en verantwoordelijk voor het collectief deel van het warmtenet tot en met uw afnamestation (inclusief meter). De warmtebronnen die het water in het warmtenet opwarmen zijn restwarmte van buurbedrijf Christeyns, warmte van een warmtepomp op gezuiverd afvalwater, warmte uit biogas van de lokale waterzuivering en – indien echt nodig – uit een backup-installatie op aardgas die bij Christeyns is opgesteld. We maken dus gebruik van warmte die anders onbenut in de atmosfeer terecht komt.
DuCoop stuurt water op een temperatuur van 55°C naar het afnamestation in uw berging.
Mijn afnamestation
Je afnamestation of etagestation is het toestel dat in de zwarte piepschuim box in de technische ruimte van je appartement zit. Hier komt het warme water dat door het warmtenet stroomt toe, en geeft het zijn warmte af aan het water in je vloerverwarming en aan het sanitair warm water. Dit wil zeggen dat er een aantal leidingen in en uit je afnamestation lopen:
- Een leiding waar het warme water van het warmtenet toekomt en eentje waar het koudere water zijn weg door het warmtenet verderzet. Deze leidingen bevinden zich aan de bovenkant van het etagestation.
- Een leiding waar het afgekoelde water van de vloerverwarming toekomt en eentje waardoor het opgewarmde water weer naar de vloerverwarming stroomt. Deze leidingen bevinden zich onderaan in het midden van het station.
- Een leiding die toekomt met koud leidingwater en eentje die vertrekt met opgewarmd leidingwater (voor douchen, wassen...). Deze twee leidingen bevinden zich rechtsonder in het etagestation.
- Een condensafvoer, die, hoe kan het ook anders, condenswater afvoert uit het etagestation.
De temperaturen waarop deze verschillende waterstromen zich bevinden worden bepaald door sturingsinstellingen die DuCoop instelt met het oog op een optimaal comfort met een zo laag mogelijk energieverbruik.
De verwarming in mijn appartement
De woningen in De Nieuwe Dokken zijn bijzonder goed geïsoleerd, waardoor de energievraag voor verwarming beperkt is.
Het stookregime van de vloerverwarming is afhankelijk van uw vraagtemperatuur (thermostaat) en de buitentemperatuur (gemeten via een centrale voeler). Hou er rekening mee dat vloerverwarming een trage reactietijd heeft en een grote inertie. Dit wil zeggen dat het langer duurt om de ruimte op te warmen (of te laten afkoelen), maar eenmaal de gewenste temperatuur bereikt is, kost het nagenoeg geen energie om die constant te houden. Dit zorgt er ook voor dat de thermostaat best anders ingesteld wordt dan bij een systeem met radiatoren. Hanteer daarom de volgende vuistregels:
- Houd het verschil tussen dag- en nachttemperatuur miniem: De instelling van uw thermostaat hangt nauw samen met hoe snel de vloer opwarmt en hoe goed uw woning geïsoleerd is. Vermijd in elk geval grote temperatuurschommelingen en hanteer een verschil van maximum 2°C. Met andere woorden, als u overdag een comforttemperatuur van 19 °C aanhoudt, ga dan zeker niet onder 17 °C voor de nachttemperatuur.
- Bij vrieskou is het zelfs aangeraden om de temperatuur dag en nacht constant te houden.
- Programmeer het starten van de verwarming veel vroeger. Graag ’s ochtends meteen om 7u warme voetjes in de badkamer? Dan start u de verwarming best al minstens 2 uur eerder op. Via OpenMotics-domotica kan u een volledig tijdsprofiel/zoneverdeling (indien beschikbaar) instellen! U vindt hier een gebruikershandleidingkamerthermostaat. Indien u niet over domotica beschikt, dient u de handleiding van uw klassieke thermostaat te raadplegen om een tijdsprofiel te bepalen.
- Indien u toch grotere verschillen tussen dag- en nachttemperatuur instelt, zal uw energierekening niet of nauwelijks lager uitkomen terwijl u minder warmtecomfort ondervindt.
De elektrische radiator in de badkamer kan gebruikt worden als handdoekdroger of om extra warmtecomfort te geven. Indien de vloerverwarming is uitgeschakeld (buitentemperatuur > 18°C), maar u toch een hogere temperatuur in de badkamer wenst, kan u de badkamer verwarmen met de elektrische radiator.
Heeft u nog andere vragen bij de werking van uw verwarmingssysteem, of gaat er iets mis, aarzel niet om ons te contacteren.
Sanitair warm water
Er is geen buffertank in uw woning, dus het stadswater wordt opgewarmd wanneer u de tapkraan opendraait. Afhankelijk van de leidinglengte tussen het afnamestation en het tapwaterpunt kan het enkele seconden duren voor het water warm is. DuCoop garandeert minimaal 45°C aan elke kraan. Het afnamestation is erop berekend om 18 liter water à 45°C per minuut te leveren. De kranen in uw woning zijn hierop aangepast.
TIP: een bijkomend energie-efficiënt gebruik van sanitair warm water is om de afwasmachines op de warmwaterkraan aan te sluiten in plaats van op de koudwaterkraan. Zo zal uw afwasbeurt sneller en goedkoper afgehandeld worden. Ook voor wasmachines is dit mogelijk, maar dan moet u aangepaste hot fill wasmachine hebben. Hiervoor dient u ook een bijkomend warm tapwaterpunt in de berging te laten plaatsen.
Contractuele afspraken voor warmtelevering
Bij de voorlopige oplevering van de woning tekende u een leveringsovereenkomst. Samen met de algemene verkoopsvoorwaarden, bevat deze de contractvoorwaarden voor de warmtelevering. Elke maand betaalt u 1/12de van de verwachte verbruiken van het lopende kalenderjaar. De 13de maand (januari) betaalt u de afrekening op basis van het reële verbruik van het afgelopen jaar plus het aangepaste voorschot voor het volgende kalenderjaar.
Bij de start van het contract is er nog geen historisch verbruik gekend. Dan betaalt u maandelijks 1/12de van het verwachte verbruik op basis van een gemiddeld jaarverbruik van 45 kWh/m². De 1ste afrekening volgt in de maand januari na het eerste volledige kalenderjaar dat u ter plaatse woonde. Dankzij de digitale meter op het afnamestation, zal u uw verbruik op de voet kunnen volgen via de klantenzone op deze website of via de tablet in uw woning.