Horizon 2020 - RENergetic

Logo Renergetic B Small

Een korte videopresentatie

Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en de optimalisatie van het residentiële energieverbruik worden steeds belangrijker naarmate de uitdaging van de klimaatverandering toeneemt. Dit is niet alleen belangrijk in het kader van Europese en nationale klimaatbeleid, maar ook een element waar lokale gemeenschappen de vruchten van kunnen plukken. Hier komt het RENergetic project in beeld.

Door bij te dragen aan het transitiepad naar een koolstofneutraliteit, probeert RENergetic, een door de EC gefinancierd project, de levensvatbaarheid van zogenaamde ‘stedelijke energie-eilanden’ aan te tonen.

Met de betrokkenheid van hun inwoners proberen energie-eilanden de hoogst mogelijke mate van zelfvoorziening te bereiken met betrekking tot hun energievraag, of het nu elektriciteit, warmte of water is, door een beter gebruik van lokale energiebronnen. Tegelijkertijd kunnen stedelijke energiegemeenschappen een actieve speler in de energiesector worden door ondersteunende diensten aan het energienetwerk te bieden.

Het project wordt ontwikkeld in 3 pilootprojecten, die sterk van elkaar verschillen:

- De Nieuwe Dokken, een woonwijk in Gent (BE), werkt aan de integratie naar een volledig en duurzaam slim hernieuwbaar energiesysteem, inclusief PV, restwarmte en waterterugwinning, evenals laadpalen voor elektrische mobiliteit en een wijkbatterijsysteem.

- Het San Raffaele-ziekenhuis en zijn I&R-campus in de gemeente Segrate – Milaan (IT), zijn gericht op het balanceren van de energie- en temperatuurniveaus van warmte en elektriciteit, en de overdracht ervan tussen afgelegen PV-installaties en de campus, en tussen campusgebouwen.

- Warta University Campus bestaat uit drie partners Poznan University of Technology, Poznan Supercomputing and Networking Center en stadsverwarmingsbedrijf Veolia, (PL). De pilot in Poznan richt zich op de optimalisatie van specifieke balancering, simulaties, samenwerking met stadsverwarmingsbeheerder en beheer van elektrische energie en warmte, inclusief vooral restwarmte van datacenters.

In RENergetic wordt een ad-hoc intelligent systeem ontwikkeld. Door het verbruik te voorspellen en aanbevelingen te doen, worden inwoners geholpen het gebruik van beschikbare energiebronnen te optimaliseren. Dit systeem ondersteunt de volgende functionaliteiten:

  • Vraagrespons op de elektriciteitsvraag opbouwen.
  • Optimalisatie van de elektriciteitsvoorziening.
  • Optimalisatie van de laadkosten van elektrische voertuigen.
  • Reactie op warmtevraag.
  • Optimalisatie van de warmtetoevoer.
  • Lokale restwarmte-optimalisatie.

Voorbeelden van zo'n innovaties aan de Nieuwe Dokken zijn het toepassen van vraagsturing om het aandeel duurzame energie in het warmtenet te verhogen. Zo werd in de winter van 2021-2022 uitgetest of het aanpassen van de thermostaatsinstellingen van bewoners de mogelijkheid geeft om de piek in warmtevraag die we 's ochtends zien af te vlakken. Daaruit hebben we geleerd dat we inderdaad de piek in warmtevraag kunnen beïnvloeden, maar ook dat het aanpassen van thermostaatinstellingen soms voor verwarring zorgt bij bewoners.

In de winter van 2022-2023 probeerden we opnieuw, dit keer door het temperatuursetpunt van de vloerverwarming te laten afhangen van de beschikbaarheid van industriële restwarmte of van de totale warmtevraag op een bepaald moment. De resultaten van dit experiment zijn nog niet volledig geanalyseerd, maar op basis van resultaten van andere cases zijn we hoopvol!

In de zomer van 2023 wordt een test uitgerold in verband met de laadpalen: met behulp van een suggestiebord en een aantal achterliggende algoritmes wordt, in de parkeergarage onder Faar en Dek, op elk moment een suggestie gegeven over de duurzaamheid van een oplaadsessie. Op basis van deze suggestie kunnen gebruikers van de laadpalen dan beslissen om al dan niet nu of later hun wagen op te laden. Meer info kan je nog vinden in deze flyer.

Wilt u dat uw stad of wijk een stedelijk energie-eiland wordt? RENergetic werkt ook aan een repliceerbaarheidspakket, zodat iedereen van onze ervaring kan leren en uw eigen case van een energie-eiland kan implementeren.

Lees meer over ons geweldige project op www.renergetic.eu en maak deel uit van onze RENergetic-gemeenschap door ons te volgen via sociale netwerken!